Publiser Beta

Vanlige spørsmål om EBOK.NO Publiser

Du kan også se betingelsene for å bli selvpublisist inklusivt avregning og utbetaling her: Betingelser

Hva er EBOK.NO Publiser?

EBOK.NO Publiser er en nettportal hvor du selv kan laste opp ebøker og lydbøker for salg på EBOK.NO.

Selvpublisering betyr at du produserer eboken eller lydboken din selv, setter en pris og laster den opp til butikken vår, der den vil være tilgjengelig på linje med andre ebøker og lydbøker.

Selvpublisering betyr ikke at EBOK.NO er forlaget ditt. Vi er glade for å distribuere boken, men har ikke mulighet til å tilby typiske forlagstjenester som redigering, produksjon og markedsføring. Som utgiver må du overholde retningslinjene våre for innhold på EBOK.NO, og vi forbeholder oss retten til å fjerne bøker som er i strid med disse når som helst og uten vederlag.

Hva gjør jeg for å få boken i salg hos dere?

Når du har lagt inn informasjon om deg selv i registreringsskjemaet på forsiden, sender vi deg en bekreftelsesepost som gir deg innlogging til nettportalen.
Der setter du også passord og brukernavn, og du vil bli bedt om å oppgi ytterligere nødvendig informasjon. Deretter kan du begynne å laste opp ebøker og lydbøker fra EBOK.NO Publiser. Så snart EBOK.NO har godkjent boken din for salg, vil den dukke opp i butikken. Vi godkjenner hver bok manuelt, det betyr at det kan ta et par dager før boken er tilgjengelig for salg.

Hva er EBOK.NOs retningslinjer for innhold?

Les mer om dette under våre betingelser.

Hvilket format har ebøker på EBOK.NO?

Vi støtter både PDF og EPUB-formatet til ebøker. Vi anbefaler at du velger å lage en EPUB-fil av boken din, fordi det gir en langt bedre leseopplevelse for kjøperne. Når det gjelder lydbøker støtter vi mp3-formatet. Alle lydbøker må lastes opp i Publiser som ZIP-filer.

Hvordan får jeg produsert en ebok av manuset eller boken min?

Det er mulig å produsere EPUB-filer selv i programmer som Adobe InDesign eller gratisprogrammet Sigil. Når du skal selge eboken din til andre er det imidlertid viktig at det ikke er feil i filen. Vi anbefaler derfor at du kontakter profesjonelle for å få produsert boken - det koster ikke mye. Det finnes mange bedrifter som kan gjøre dette for deg, for eksempel:

Type-it - Christian Aalberg / 918 28 262 / christian@type-it.no

eBokNorden - Jan Barnes / 916 86 500 / jan@eboknorden.no

Hvor vil boken min være i salg hvis jeg laster den opp på EBOK.NO?

Bøker som lastes opp via EBOK.NO Publiser kommer i salg på EBOK.NO og i appene våre for iPhone, iPad og Android. Dersom du ønsker å selge boken andre steder, må du ta kontakt med den enkelte salgskanal.

Hva koster det å selvpublisere på EBOK.NO?

Plattformen vår er foreløpig i en betaversjon hvor det ikke koster noe å legge bøker til salg. Som bokhandler tar vi en kommisjon av salget – oppdatert informasjon om denne satsen ligger alltid i betingelsene våre.

Hvordan får jeg utbetalt penger for solgte bøker?

EBOK.NO utbetaler fortjenesten på salget av bøkene dine hvert halvår. Utbetalingen avregnes per 15. august og per 15. januar. Beløp under 500 NOK utbetales årlig. EBOK.NO sender deg en salgsrapport i etterkant når avregningen er gjort. Utgivere med eget firma fakturerer selv EBOK.NO. Andre får utbetalingen til bankkontonummeret som er registrert. Kommisjon til EBOK.NO vil være fratrukket utbetalingen.

Utgivere med eget firma legger inn organisasjonsnummeret under "VAT nr." i EBOK.NO Publiser. Andre utgivere kan legge inn personnummeret sitt i dette feltet.

Hvordan går jeg frem for å laste opp en ebok?

Så fort du har fullført registreringen, kan du logge deg inn på EBOK.NO Publiser med ditt selvvalgte brukernavn og passord. Deretter velger du 'upload new ebook' øverst til venstre for å laste opp boken din. Da kan du også velge hvilket format du skal laste opp boken i (EPUB eller PDF):

  • Velg filen du vil laste opp og klikk 'upload'.
  • Deretter legger du inn overordnet informasjon om boken. Velg 'Vannmerket' som beskyttelse dersom boken er en EPUB-fil, og trykk 'Lagre'.
  • Neste steg er å legge inn mer informasjon om boken. Det meste av denne informasjonen vises på boksiden i butikken, så det er smart å tenke gjennom hvordan du ønsker å presentere den. Ta gjerne en titt på en bokside på EBOK.NO for å se hvordan andre bokbeskrivelser ser ut.
  • Husk å sette boken som aktiv.
  • Last opp et omslag til boken øverst til høyre på siden. Filen må være en bildefil (jpeg, png, gif) uten æ,ø,å i filnavnet.
  • Nå er du klar til å sende eboken til godkjenning. Vi godkjenner alle ebøker manuelt, det betyr at det kan ta et par dager boken er tilgjengelig i nettbutikken. Du kan oppdatere bokinformasjonen fra samme side senere dersom du skulle ønske det.

Hvordan går jeg frem for å laste opp en lydbok?

Å laste opp en lydbok fungerer på omtrent samme måte som en ebok. Velg «upload new ebook» øverst til venstre, og velg deretter «Upload Audiobook (ZIP)».
Her er noen ting som er viktig å huske når du skal laste opp lydbøker:

  • Alle lydbøker må lastes opp som ZIP-filer. En ZIP-fil kan inneholde én eller flere lydfiler (mp3-filer) avhengig av om lydboken din er inndelt i ulike kapitler.
  • For å komprimere mp3-filen din til en ZIP-fil kan du bruke et gratisprogram som for eksempel WinRAR, WinZip eller 7-Zip.
  • Hvis ZIP-filen din inneholder flere mp3-filer (kapitler) er det viktig at du navngir disse mp3-filene så de sorteres i kronologisk rekkefølge, slik at kapitlene i lydboken spilles av i riktig rekkefølge. Kall eksempelvis første kapittel "001" eller "001_Tittel", andre kapittel "002" eller "002_Tittel" osv.

Hva slags kopibeskyttelse/kryptering får boken?

Så lenge filen er i EPUB-formatet så trenger ikke forlag/forfatter tenke på kopibeskyttelse. Vi legger på såkalt vannmerking/sosial DRM som kopibeskyttelse når noen kjøper boken hos oss.

Hva er EBOK.NOs kommisjon av salget?

EBOK.NO tar ikke transaksjonsgebyr for tjenesten, og det koster heller ingenting å publisere en ebok. Som bokhandel tar vi en standard kommisjon på 40 % av bruttosalget som gjøres gjennom EBOK.NO. Det vil si at hvis en bok selges til kr 100,- på EBOK.NO, vil din andel av inntektene være kr 60,- (100 * 0,6)

Hvordan markedsfører jeg boken min?

For å få lesere er det viktig at boken blir sett. Facebook, Twitter, Instagram og andre sosiale medier er gode eksempler på verktøy du kan benytte deg av uten at det koster for mye. Ønsker du et større løft anbefaler vi at du får ekstern hjelp av noen som spesialiserer seg på markedsføring.

Pliktavlevering av e-bøker

Ifølge pliktavleveringsloven skal alle som gir ut bøker i Norge sende eksemplarer til Nasjonalbiblioteket. Det gjelder også ebøker. Nasjonalbiblioteket tar vare på ebøkene for fremtiden i et sikkert digitalt arkiv, og de blir registrert i Norges nasjonalbibliografi. Bøkene kan lastes opp her.
Kontakt Nasjonalbiblioteket på pliktavlevering@nb.no for mer informasjon.

Tildeling av ISBN

Alle utgitte bøker bør ha et eget ISBN, som er en unik ID for boken, men dette er ikke et krav. Hver enkelt utgave av boken skal ha et eget ISBN, også ebøker. Det er gratis å få ISBN, og det tildeles av ISBN-kontoret ved Nasjonalbiblioteket.Legg inn en søknad her eller kontakt ISBN-kontoret på: epost ISBN-kontoret@nb.no.

Når du legger inn ISBN-nummeret på boken din i EBOK.NO Publiser må det gjøres uten bindestrek eller mellomrom mellom tallene.