Publiser Beta

Vanlige spørsmål om EBOK.NO Publiser

Du kan også se betingelsene for å bli selvpublisist inklusiv avregning Betingelser

Hva er EBOK.NO Publiser?

EBOK.NO Publiser er en nettportal hvor du selv kan laste opp ebøker for salg på EBOK.NO.

Selvpublisering betyr at du produserer eboken i epub-format, setter en pris og laster den opp til butikken vår, der den vil være tilgjengelig på linje med andre ebøker og lydbøker. EBOK.NO har en rekke funksjoner for deling og promotering av bøker som du fritt kan benytte deg av for å markedsføre boken.

Selvpublisering betyr ikke at EBOK.NO er forlaget ditt. Vi er glade for å distribuere boken, men har ikke mulighet til å tilby typiske forlagstjenester som redigering, produksjon og markedsføring. Som utgiver må du overholde retningslinjene våre for innhold på EBOK.NO, og vi forbeholder oss retten til å fjerne bøker som er i strid med disse når som helst og uten vederlag.

Hva gjør jeg for å få boken i salg hos dere?

Når du har lagt inn informasjon om deg selv i registreringsskjemaet på forsiden, sender vi deg en bekreftelsesepost som gir deg innlogging til nettportalen. Der setter du også passord og brukernavn, og du vil bli bedt om å oppgi ytterligere nødvendig informasjon. Deretter kan du begynne å laste opp epub-filer fra EBOK.NO Publiser. Så snart EBOK.NO har godkjent boken din for salg, vil den dukke opp i butikken. Vi godkjenner hver bok manuelt, det betyr at det kan ta en dag før boken er tilgjengelig for salg.

Hva er EBOK.NOs retningslinjer for innhold?

Les mer om dette under våre betingelser.

Hvilket format har ebøker på EBOK.NO?

Vi støtter både pdf og ePub-formatet, men foreløpig kun ePub 2, ikke ePub 3. Vi anbefaler at du velger å lage en ePub-fil av boken din, siden det gir en langt bedre leseopplevelse for kjøperne.

Hvordan får jeg produsert en ebok av manuset eller boken min?

Det er mulig å produsere epub-filer selv i programmer som Adobe InDesign eller gratisprogrammet Sigil. Når du skal selge eboken din til andre er det imidlertid viktig at det ikke er feil i filen. Vi anbefaler derfor at du kontakter profesjonelle for å få produsert boken - det koster ikke mye. Det finnes mange bedrifter som kan gjøre dette for deg, for eksempel:

Type-it - Christian Amundsen Aalberg / 73 84 18 00 / christian@type-it.no

eBokNorden - Jan Barnes / 916 86 500 / jan@eboknorden.no

Hvor vil boken min være i salg hvis jeg laster den opp på EBOK.NO?

Bøker som lastes opp via EBOK.NO Publiser kommer i salg på EBOK.NO og i appene våre for iPhone, iPad og Android. Dersom du ønsker å selge boken andre steder, må du ta kontakt med den enkelte salgskanal.

Hva koster det å selvpublisere på EBOK.NO?

Plattformen vår er foreløpig i en betaversjon hvor det ikke koster noe å legge bøker til salg. Som bokhandler tar vi en kommisjon av salget – oppdatert informasjon om denne satsen ligger alltid i betingelsene våre.

Hvordan får jeg utbetalt penger for solgte bøker?

EBOK.NO utbetaler fortjenesten på salget av bøkene dine hvert halvår. Utbetalingen avregnes per 15. august og per 15. januar. EBOK.NO sender deg en salgsrapport i etterkant når avregningen er gjort. Utgivere med eget firma fakturerer selv EBOK.NO. Andre får utbetalingen til bankkontonummeret som er registrert. Kommisjon til EBOK.NO vil være fratrukket utbetalingen.

Utgivere med eget firma legger inn organisasjonsnummeret under "VAT nr." i EBOK.NO Publiser. Andre utgivere kan legge inn personnummeret sitt i dette feltet.

Hvordan går jeg frem for å laste opp en bok?

Så fort du har fullført registreringen, kan du logge deg inn på EBOK.NO Publiser med ditt selvvalgte brukernavn og passord. Under «Bøker» velger du «Last opp ny ebok»:

  • Velg filen du vil laste opp og klikk 'Last opp ebok'.
  • Deretter legger du inn overordnet informasjon om boken. Velg 'Vannmerket' som beskyttelse dersom boken er en epub-fil, og trykk 'Lagre'.
  • Neste steg er å legge inn mer informasjon om boken. Det meste av denne informasjonen vises på boksiden i butikken, så det er smart å tenke gjennom hvordan du ønsker å presentere den. Ta gjerne en titt på en bokside på EBOK.NO for å se hvordan andre bokbeskrivelser ser ut.
  • Husk å sette boken som aktiv.
  • Last opp et omslag til boken øverst til høyre på siden. Filen må være en bildefil (jpeg, png, gif) uten æ,ø,å i filnavnet.
  • Nå er du klar til å sende eboken til godkjenning. Vi godkjenner alle ebøker manuelt, det betyr at det kan ta en dag før boken er tilgjengelig i nettbutikken. Du kan oppdatere bokinformasjonen fra samme side senere dersom du skulle ønske det.

Hva slags kopibeskyttelse/kryptering får boken?

Så lenge filen er i ePub-format så trenger ikke forlag/forfatter tenke på kopibeskyttelse. Vi legger på såkalt vannmerking/sosial DRM som kopibeskyttelse når noen kjøper boken hos oss.

Hva er EBOK.NOs kommisjon av salget?

EBOK.NO tar ikke transaksjonsgebyr for tjenesten, og det koster heller ingenting å publisere en ebok. Som bokhandel tar vi en kommisjon på 30 % av nettosalget som gjøres gjennom EBOK.NO. Netto vil si utsalgspris fratrukket moms på 25 % (netto = pris/1,25) Det vil si at hvis en bok selges til kr 100,- på EBOK.NO, inklusive moms, vil din andel av inntektene være kr 56,- ((100/1,25)*70%).

Hvordan markedsfører jeg boken min?

For å få lesere er det viktig at boken blir sett. Facebook, Twitter, Instagram og Google er gode eksempler på verktøy du kan benytte deg av uten at det koster for mye. Ønsker du et større løft anbefaler vi at du får ekstern hjelp av noen som spesialiserer seg på markedsføring av bøker, eksempelvis firmaet: Fjeldbraaten & Waage

Pliktavlevering av e-bøker

Ifølge pliktavleveringsloven skal alle som gir ut bøker i Norge sende eksemplarer til Nasjonalbiblioteket. Det gjelder også e-bøker. Nasjonalbiblioteket tar vare på e-bøkene for fremtiden i et sikkert digitalt arkiv, og de blir registrert i Norges nasjonalbibliografi. Bøkene kan lastes opp her. Kontakt Nasjonalbiblioteket på pliktavlevering@nb.no for mer informasjon.

Tildeling av ISBN

Alle utgitte bøker bør ha et eget ISBN, som er en unik ID for boken. Hver enkelt utgave av boken skal ha et eget ISBN, også e-bøker. Det er gratis å få ISBN, og det tildeles av ISBN-kontoret ved Nasjonalbiblioteket. Legg inn en søknad her eller kontakt ISBN-kontoret på: epost ISBN-kontoret@nb.no.
Alle ISBN-nummer må legges inn i EBOK.NO Publiser uten bindestrek eller mellomrom mellom tallene.